Monday, January 2, 2012

Politiken Denmark enterview Bernardo Javalquinto Danish/Spanish/English


Europas krise bliver god for Latinamerika
Bernardo Javalquinto ryster på hovedet over Europas krise og håber, det gamle kontinent vil tage ved lære af sine fejl. Imens er han optimistisk på krisens effekt i Latinamerika.
By Anne m. Sørensen, Latinamerikakorrespondent
Når De fra et latinamerikansk udsigtstårn betragter Europas økonomiske krise, hvad tænker De så?
-          Som latinamerikanere ved vi bedre end de fleste, at kriser kommer og går. Kriser har vi haft mange af her i regionen, og nu kan vi se, at Europa også kan. Men kriser er ikke kun af det onde, og det vil Europa også opdage.
Hvordan kan en økonomisk krise være et gode?
-          Fordi man lærer af en krise. Når det er opgangstider lærer man ingenting. Så læner man sig tilbage og bliver selvfed, fordi man ikke behøver anstrenge sig for at tingene lykkes. Selv folk, der ikke gør sig umage eller sjusker kan slappe af, når økonomien stråler. Det går ikke under en recession. I nedgangstider må du lære at gøre tingene bedre eller du dør. Der begynder for alvor konkurrencen, og kun de bedste overlever. Det er ikke så dårligt at blive tvunget til at gøre sig umage og finde nye veje.
Så Europa kommer styrket ud af krisen?
-          Hvis Europa tager ved lære af sine mange fejl kommer I ud af krisen. Og med fejl mener jeg hele processen omkring dannelsen af Den Europæiske Union. Set herfra lignede det vanvid. For mig stod Europa som et fyrtårn når det gjaldt om at forvalte den menneskelige kapital. I er førende inden for det, der begyndte som globaliseringen af informationsteknologien og know-how er jeres stærke side. I er kendt for, at virksomhederne påtager sig et ansvar for samfundets udvikling og den socialdemokratiske model. Og så sætter I det hele over styr fra den ene dag til den anden og glemmer alt det, I selv har arbejdet for i så mange år, nemlig velfærd og demokrati.
Hvad er der sket?
-          Når man ser på EU’s krise, kan man jo se, at der har været en fatal mangel på kontrol med landenes budgetter og at ingen vil tage ansvaret. Det er fordi EU er et politisk projekt, der er overtaget af politikere, som ikke ved noget om økonomi. Da de ikke ved noget om økonomi tager de beslutninger, der gavner dem selv og ikke helheden. God regeringsførelse går ud på at beskytte befolkningen og give den indflydelse samt at øge livskvaliteten for borgerne. Alt dette har man set stort på i Europa. Derfor har befolkningerne nu mistet tilliden til både politikere, retfærdighed og Den Europæiske Union. Der er et demokratisk problem, som Europa bør tage dybt alvorligt.
Når vi taler om kontrol med budgetter, så har især Den Internationale Valutafond en tradition for at fortælle Latinamerika hvad det skal gøre. Glemte de at fortælle Europa det samme?
-          For det første har IMF sagt mange ting i Latinamerika, og det har vi aldrig taget særlig alvorligt. For det andet har IMF altid set Europa som så avanceret, at man ikke behøvede at stille krav. Det var en fejl, for det er blevet åbenlyst, at hverken Kommissionen eller Europaparlamentet har gjort deres arbejde godt. Oven i købet anklager landene hinanden og USA for miseren, hvad der er absurd.
-          Når alt dette er sagt, så er der, så vidt jeg kan se, lige dele psykologi og økonomi i Europas krise. Når politikere og presse skriger krise, så bliver folk bange og foretager sig ufornuftige ting i stedet for at bevare hovedet koldt.
Frygter De at Europas krise skal smitte af på Latinamerika?
-          Alt hænger sammen i en globaliseret verden. Latinamerika mærker endnu ikke nogen krise, men i den nye industrielle revolution vil det berøre alle, hvis man som EU ikke har orden i eget hus. Lige nu berører det os på den måde, at alle Latinamerikas regeringer, som ikke har opfyldt deres valgløfter er begyndt at lægge skylden på den europæiske krise.
Brasiliens ekspræsident Lula har sagt, at Latinamerika ikke er en del af problemet i USA og Europa, men måske en del af løsningen. Hvad mener han?
-          Lula mener, at Latinamerika kan være med til at skabe muligheder og vækst. Hvad vi ser i øjeblikket er, at argentinere, ecuatorianere, colombianere etc. vender hjem fra et kriseramt Europa, som de netop rejste til for at finde muligheder, der ikke var dem forundt hjemme. De har lært noget mens de var i Europa og det tager de med tilbage. Vi ser også, at spaniere i titusindvis finder vej til Latinamerika. De vil ikke finde lønarbejde, men hvis de kan skabe noget, så er mulighederne uanede. Det er nemt at blive rig i Latinamerika hvis man gør tingene ordentligt. Selv gør vi nemlig tingene så middelmådigt, at en europæisk immigration kun kan have gavnlig effekt. Og ikke kun på økonomien og miljøet. På jeres cafeer bliver der talt om litteratur og film. På vores tales der om penge og hvordan man bedst kan snyde hinanden. Vi har brug for europæisk etik og know-how. I har brug for muligheder og steder at udfolde sig. Det er win-win situation for alle.
anne.sorensen@pol.dk

No comments:

Post a Comment